Playground Talks Ruth

Playground Talks: Ruth van de Louw

De naam Molly’s Playground is niet zomaar gekozen, het is letterlijk een speelplaats voor mijn creativiteit maar ook een ontmoetingsplek waar ik graag in gesprek ga met mensen die mij inspireren. Deze keer ga ik in gesprek met Ruth van de Louw – @ruth_ela over kinderkleding, duurzaamheid en haar creativiteit.  

Ruth is gek op vintage en kringloopvondsten en houdt ervan om deze te mixen met hedendaags design. Samen met haar vriend Marc en hun twee kinderen, Holly(10) en Jonah(12) woont ze in een sfeervol jaren ’30 huis in Tilburg. In het dagelijks leven werkt Ruth als orthopedagoog in het onderwijs, maar in haar vrije tijd is ze graag bezig met styling en interieur. Ruth is net als ik gek op kleur en weet dit goed te combineren tot een kleurrijk maar toch rustig geheel. 


Foto’s van Ruth’s instagram @ruth_ela

Hoe is je instagram account onstaan?
Mijn instagram is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby. Mijn vriend zei een aantal jaren geleden: “misschien moet je eens wat met Instagram gaan doen”, omdat ik het zo leuk vind om bezig te zijn met interieur. Eigenlijk liep dat vanaf het begin al vrij goed. Ik geniet enorm van alle contacten die ik heb. En van de inspiratie die ik opdoe en ook weer geef.

Naast interieur ben je ook creatief met sokken lijkt het?
Holly (alias Pippi) draagt eigenlijk altijd twee gekleurde sokken, daar ben ik foto’s van gaan maken onder de naam #hollysockparade. De mix van interieur en outfits van Holly vind ik erg leuk om te doen. Dat leverde zelfs een aantal toffe samenwerkingen op, maar niks is eigenlijk gegaan met een vooropgezet plan. Holly en ik worden zo blij van de sokken. En van het telkens opnieuw een leuke foto setting bedenken.  

Mogen je kinderen zelf bepalen wat ze dragen?
Toen Holly klein was kon ik haar aantrekken wat ik wilde, maar eigenlijk al vrij snel, echt al tussen haar tweede en derde jaar, kreeg ze een duidelijke eigen mening. Wat zich nog iets later ging vertalen in een duidelijke stijl, die echt niet altijd aansluit bij hoe ik het dan eigenlijk wilde. Holly is heel erg van het combineren, hoe kleuriger met elkaar hoe beter. Daar wordt ze echt blij van. Soms maakt ze combinaties dat ik echt wel eens denk: poeh, ik zou zelf iets meer voor de balans of subtiliteit gaan. Als ouder vond ik dat soms best lastig, maar op een gegeven moment heb ik bedacht, ik ga het loslaten. Ik laat haar bij het kopen van kleding sowieso zelf kiezen. Dan weet ik zeker dat ze het leuk vindt, anders trekt ze het toch niet aan. Jonah is twaalf en die begint nu wel wat vaker zijn wensen aan te geven. Maar ik kan prima voor hem kleding kopen en dat trekt hij dan gewoon aan. Bij hem kan er wat betreft combinaties niet zoveel fout gaan. Het zijn voornamelijk spijkerbroeken gecombineerd met een shirt of trui. Bij Holly ligt dat toch iets anders omdat zij van alles in haar kast heeft. 

“Ik vind het heel belangrijk dat ze haar eigen keuzes leert maken en haar eigen stijl ontwikkelt. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Ik denk namelijk dat dat nu al een basis is voor haar toekomst.”

Kinderen kunnen wel met combinaties wegkomen waar je als volwassene niet meer mee weg komt, dat aspect probeer ik ook te verwerken in mijn ontwerpen. Hoe zie jij dat? 
Nou ik denk dat wat je daar noemt, juist een punt voor ouders is wat soms heel erg zoeken is. Holly is heel erg fan van Pippi Langkous, dus alles met kleur of een beetje gekke dingen is haar stijl. Dat vertaalt zich ook terug naar haar kleding. Soms maakt ze daardoor combinaties die ik zelf niet zou kiezen. Maar ik vind het heel belangrijk dat ze haar eigen keuzes leert maken en haar eigen stijl ontwikkelt. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Ik denk namelijk dat dat nu al een basis is voor haar toekomst. Wat dat betreft past ze eigenlijk heel goed bij jouw merk.

Wat voor kleding draagt Holly op dit moment het liefste?
Zij draagt het liefste kleurige, comfortabele kleding en die moet écht lekker zitten. Dat is best wel een ding. Ik vond een skinny jeans altijd heel leuk staan. Toen ze wat kleiner was kreeg ik dat ook nog wel aan, maar dat gaat nu echt niet meer gebeuren. Zij vindt een spijkerbroek helemaal niet lekker zitten. Ze wil het liefst broeken met elastiek bovenin of joggingbroeken. Jurkjes draagt ze ook wel en dan het liefste een beetje in Pippi stijl. Ze heeft een aantal overgooiers waar ze het liefst een bonte maillot onder doet én een bontgekleurd shirt. 

Is er iets wat betreft kleding voor Holly wat je moeilijk kunt vinden?
Dat is een goeie…. Ik denk waar we het net over hadden, comfortabele kleding die er toch leuk uit ziet. Met de broeken uit de huidige collectie zit je daar al wel een beetje. Een ander kledingstuk wat ik best moeilijk kan vinden, zijn toffe longsleeves. Vaak zijn het schreeuwerige prints, zoals grote teksten op een T-Shirt. Daar houd ik niet zo van. Bij jongenskleding is dat nog erger dan bij meisjes. Ik heb liever een wat subtieler printje, een all-over print vind ik vaak het leukste eigenlijk. 

Holly in Molly’s Playground

Let jij op duurzaamheid bij de aanschaf van kinderkleding? 
Het is wel een beetje dubbel, hoe ik daarmee om ga. Ik koop regelmatig tweedehands en ik neem mezelf ook wel voor om niet meer te shoppen bij de H&M of de Zara. Dat doe ik ook veel minder dan ik dat vroeger deed, maar ik laat me toch nog wel eens verleiden als ik dan bij de Zara iets leuks zie. Dat komt ook wel omdat het soms toch zoeken is naar leuke kinderkleding en als het dan zo voorhanden is en ik zie iets heel tofs, dan doe ik het wel. Ik vind duurzame kleding wel heel belangrijk. Denk dat het ook steeds belangrijker wordt. Daarom is het erg fijn dat steeds meer merken daar bewust mee bezig zijn. 

Shop je het liefste online of offline?
Ik shop het liefst offline, omdat ik het heel fijn vind om de pasvorm goed te kunnen zien en de stof te kunnen voelen. Nu Holly wat ouder is vind ik het wel lastiger om in winkels wat leuks te kunnen vinden. Instagram vind ik een fijn en makkelijk middel om geïnspireerd te raken en te zien wat er allemaal te koop is. Maar als het even kan, shop ik offline. 

Wat droeg je zelf als kind het liefste en heb je een kledingstuk met een speciale herinnering?
Als kind droeg ik het liefst ook kleurige kleding. Ook toen droeg ik al tweedehands, dat maakte mij niks uit. Ik zat op een school waar merkkleding wel echt een dingetje was, dus op een gegeven moment wilde ik dat ook. Mijn ouders gingen daar maar tot op zekere hoogte in mee. Ik kreeg weleens merkkleding, maar bij voorkeur in de uitverkoop. Oilily vond ik ook heel leuk om te dragen. Wat betreft herinneringen is er een winterjurk van Oilily, zwart met een paars ruitje met een voering en heel lekker zacht. Hij zat heel fijn en ik vond hem ook heel mooi dus die droeg ik heel graag. Ik heb er niet een specifieke herinnering of situatie bij, maar als ik daar aan terugdenk geeft me dat nog steeds een fijn gevoel. Ik had niet echt een specifieke stijl. Kleurige kleding, vooral ook jurken en rokjes, daar werd ik blij van. 

Ruth als kind in de geruite Oilily jurk.

Wat vind je bijzonder van jezelf om terug te zien in je dochter?
De eigenheid die ze al heeft en hoe ze over dingen denkt. Ik vind dat ze al heel erg de kwaliteit heeft van het sociaal zijn. Ze kan al zich al heel goed inleven in de ander. En ze houdt ook heel erg van toneelspelen, ze kan grappige typetjes spelen en heel gek doen. Ik zat ook al jong bij toneel en dat is heel leuk om terug te zien dat zij dat ook heeft.

Wat is je favoriete stylingtip? 
Volg je gevoel en wees niet bang om te combineren. Doe dat vooral niet vanuit je verstand, maar volg daarin je gevoel in wat bij elkaar past. Ik weet dat veel mensen dat lastig vinden, maar het mooiste is toch als je het vanuit je eigen gevoel kan doen, want dan is het ook heel eigen en van jezelf. Samen met een vriendin heb ik ook een instagram shop @yay.suger.pie. We vinden het heel leuk om steeds te kunnen snuffelen bij de kringloop en op deze manier er iemand anders blij mee kunnen maken. We combineren hier onze liefde voor vintage en het maken van mooie plaatjes!

Als laatste, wat is je levensmotto?
Hmm, dat is een lastige want ik ben nogal perfectionistisch, dus nu gaan er heel veel dingen door mij heen. Want eigenlijk zijn er heel veel dingen die ik najaag en zou willen, maar uiteindelijk is het denk ik: Pluk de dag. Het is eigenlijk voor mij het beste als dat lukt.