Duurzaamheid

Hoe zit dat eigenlijk?

Molly’s Playground is in eerste instantie ontstaan vanuit de behoefte om mijn creativiteit te verwerken in producten waar ik – en hopelijk ook jij –  blij van wordt. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dit niet ten koste mag gaan van mens en milieu, maar helaas is dit in de textiel industrie nog niet de standaard. Ik vind dat dit wel de standaard moet zijn, maar wat betekend dat dan in de praktijk? Daarover kun je op deze pagina meer lezen. Helaas is de eerste collectie niet zo duurzaam geworden als ik in eerste instantie voor ogen had. Dit komt omdat het vinden van de juiste leveranciers voor duurzame materialen tijd kost. Inmiddels ben ik al weer stukken wijzer en verwacht ik dat de meeste struikelblokken bij de volgende collectie al opgelost zijn. Voor vragen mag je altijd contact opnemen, ik help je graag!

 

“Sustainability is not perfect at once, it’s a long journey.
As long as we’re telling the truth and continuing to get to perfection, it’s okay”

CÉLINE MAZARS

De definitie van duurzaamheid

Voordat we het kunnen hebben over of een product duurzaam is, lijkt het mij belangrijk om eerst te definiëren wat je onder duurzaamheid verstaat. Hiernaast kun je de definitie lezen die het Van Dale woordenboek aan het dit begrip geeft. Simpel gezegd zou je kunnen stellen dat een product duurzaam is wanneer het lang mee gaat en het milieu zo min mogelijk belast. Voor mij is een product pas echt duurzaam wanneer het aan het einde van zijn levenscyclus weer afgebroken kan worden opnieuw verwerkt kan worden tot nieuwe grondstoffen. Dat is uiteindelijk de enige manier om een grote berg afval te voorkomen.

Theorie vs. Praktijk

Toen ik begon had ik mij voorgenomen om alleen te werken met duurzame stoffen en materialen. Ik dacht dat er inmiddels genoeg keuze zou zijn omdat ik steeds vaker groene kaartjes en labels aan kledingstukken zie hangen. In de praktijk bleek het kiezen van de stof een stuk ingewikkelder dan ik had gedacht. Soms had ik een mooie duurzame stof gevonden, maar was hij te duur, was de levertijd te lang, moest ik teveel meters afnemen of had hij de verkeerde kleur. Veel van deze variabelen kan ik in de toekomst oplossen omdat ze deels te maken hebben met schaalbaarheid, maar als start-up is het best lastig om alles in één keer goed te doen. Veel leveranciers zitten in een transitie-fase waardoor het aanbod van duurzame stoffen of materialen nog beperkt is. Het is er wel, maar het kost mij dus extra tijd om voor elk type stof de juiste leverancier te vinden. Het in de praktijk brengen van duurzaamheid is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Via mijn blog kun je binnenkort meer te lezen over dit onderwerp.

Transparante productieketen

Zelfs als ik overal al wel een kaartje met ‘biologisch’ of ‘verantwoord’ aan kon hangen, zolang alles achter gesloten deuren gebeurd heb je er als consument weinig aan. Wanneer bedrijven geheimzinnig doen over hoe en waar hun producten gemaakt worden krijg ik vaak het idee dat er iets niet in de haak is. Vandaar dat ik graag zoveel mogelijk deel over mijn leveranciers. Klik op onderstaande button om naar de de pagina te gaan met alle informatie.